En memòria d’en Jaume Abel (Joan Maymí)

En Jaume Abel ens ha deixat

Quan la Dolors em va comunicar que en Jaume havia mort vaig quedar de pedra. Vaig pensar que era imposible que una persona amb una vida tan austera; una vida feta i compartida amb la natura des del dia que va nàixer; una vida plena d’actituds positives per a qui el necessitava; amb un caràcter a vegades hostil, sí, però que en segons canviava cap a la serenor, la tranquilitat, l’acolliment; que moltes vegades callava per no ofendre o en comprovar que la seva posició podia molestar a algú.

“La Colla” va ser qui li va oferir hores d’aquella “ serenor, tranquilitat, acolliment” dels que parlaven abans, i ell va donar a “la Colla” moltes més hores de treball voluntari i totalment desinteressat quan les paraules excursió, trobada, Sant Vicenç, campaments d’estiu, la Marxa, la Travessada … eren el motiu de la reunió dels membres de la junta.

Coneixedor de la muntanya, de les Gavarres com pocs, va dedicar al llarg de molts anys, des de l’any 1978 a preparar la Marxa de Primavera i, donat l’èxit que va tenir, a la tardor es va convocar la Travessada. Ell va se qui preparava els itineraris i , si era necessari, netejava les dreceres per les que havia programat les caminades. I també cal ressaltar les hores que va dedicar a la preparació de la Festa de Sant Vicenç, oficialment començada l’any 1980, però que l’any 1979 ja es va començar a deixar sentir.

Sempre estava disposat a acompanyar, i ensenyar, el que fos per aquestes nostres terres.

I de la mateixa manera que, com he dit en el primer paràgraf que a vegades s’abstenia d’intervenir per no enrarir l’ambient, quan creia que ho havia de fer, segons el seu criteri pel bé de l’entitat, no se n’estava.

I així va ser que durant aquells anys 70, en que amb en Joan Xirgo vam estar a la Junta de “la Colla”, un bon dia, mentre estàvem dinant, va tocar el timbre de casa. Vaig anar a obrir i hi havia en Jaume. “Hola Jaume que tal?” –Bé, i tu. – “Doncs anem fent” – Joan, et voldria fer una pregunta. Que s’ha de fer per treure un membre de la junta de “la Colla”? – “Home, crec el primer que has de fer és demanar a la Junta que convoqui una Assemblea Extraordinària amb aquest únic tema del dia. I si la Junta no la vol convocar demanar un percentatge de signatures de socis, que ara no recordo quin és, que donin suport a la teva proposta i presentar-la a la Junta” – D’acord. “ Tu Jaume, podries dir-me qui voldries que dimitís de la Junta? – Tu. “A molt bé. Adéu Jaume” .

– Adéu Joan.

Jaume, les Gavarres, “la Colla” i molts d’altres et trobaran a faltar.

Joan Maymí Coloreu

Tarja Federativa 2023